szopiA szoptatás fajunk biológiai normája. Nem különlegesség, nem is kulturális hagyomány. Biológiai jellegzetesség: emlősök vagyunk.

Korábban, törzsi kultúrákban, de akár még nagyanyáink idejében szinte minden leánygyermek úgy nőtt fel, hogy látta, hogyan szoptatnak idősebb nőtársai, akik tudásukat és tapasztalataikat megosztották egymással. Ma azonban, miközben soha korábban nem áramlott ilyen könnyen az információ, felnőhetnek generációk anélkül, hogy szoptató anyát látnának. Újszülöttjeinket azonban nem érdeklik a kulturális változások. Az ő szükségleteik nem változtak meg az elektromos áram használatától, az internet elterjedésétől, ők ugyanúgy az anyatejtől fejlődnek a legjobban, mint 10000 évvel korábban élt őseink. Sajnos az a tudás, ami régen még megtalálható volt a családi közösségekben, ebben a formában elveszett.

A szoptatás támogatása azonban továbbra is szükséges maradt. La Leche Ligát 1956-ban  Amerikában olyan édesanyák alapították, akik elszántan szoptatni szerették volna csecsemőiket, és készek voltak tapasztalataikat megosztani másokkal, ezzel egy évezredekre visszanyúló hagyományt élesztettek fel: tapasztalt édesanyák segítik társaikat. Magyarországon is működik a Liga, sőt, 1992 óta IBCLC - nemzetközi laktációs szaktanácsadók is rendelkezésére állnak a segítségüket kérőknek.

A Szoptatásért Magyar Egyesület és a Semmelweis Egyetem egy a világon egyedülálló összefogásban laktációs szaktanácsadói képzést indított. Ezt a képzést választottam arra a célra, hogy magam is végzett laktációs szaktanácsadó legyek. 2018 októberében tettem sikeres IBCLC vizsgát.

Korábbi tanulmányaim, saját szoptatási tapasztalatom, nehézségeim, négy gyermekem ételallergiája vezettek erre az ösvényre. 

 

Amennyiben szoptatási tanácsadást szeretne, kérem, töltse ki szolgáltatások-díjak menüpontnál található kérdőívet. A jelentkezés elküldése megrendelésnek minősül, a kérdőív kitöltését követően kérem, telefonon keressen időpont egyeztetés céljából!

Születés Hete 2013

 

A 2013. évi Születés Hete alkalmából az alábbi helyszíneken és időpontokban találkozhatunk. Az összes programon a részvétel ingyenes!

Bővebben...

Az első pillanatok

A sikeres szoptatáshoz nem kell sok minden, de semmit sem nélkülözhetünk ezekből.

Szükség van egy anyára, aki megfelelő információkkal rendelkezik a szoptatásról, és elkötelezett a szoptatás mellett, szükség van egy támogató környezetre, és szükség van egy kompetens, szopizni vágyó kisbabára. Nézzük először az utóbbit.

Bővebben...

Aludj jól, kicsim...

Mikor az ember már túllépett a "Jó baba?" kérdéskörön és kimegy négykézlábazó kisbabájával, vagy totyogójával a játszótérre, két kérdés van olyan, amit szinte biztosan feltesznek neki.

Bővebben...

Az igény szerinti szoptatásról

Egyre több fórumon és formában olvashatunk az igény szerinti szoptatásról. Szülésfelkészítőkön, a védőnőnél, a gyermekorvosnál, mindenütt halljuk ezt a kifejezést, mégis, a tapasztalat azt mutatja, hogy ahány ember, annyiféle dolgot ért ez alatt a kifejezés alatt.

Bővebben...

Pár szó az ételallergiáról

Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás. Sok embernek van viszont intoleranciája (elviselési képtelenség, amelyhez az immunrendszernek nincs köze) bizonyos ételek iránt, amely kellemetlen tünetek kialakulását jelenti az adott étel fogyasztása után.

Bővebben...