Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /chroot/home/feherloc/feherlo.com/html/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 409

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /chroot/home/feherloc/feherlo.com/html/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 415
BLW - egy új divat, vagy visszatérés a természethez?

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /chroot/home/feherloc/feherlo.com/html/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 471

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /chroot/home/feherloc/feherlo.com/html/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 957

BLW - egy új divat, vagy visszatérés a természethez?

A hozzátáplálás kezdeti kihívásaival minden baba-mama páros szembesül egyszer.

A baba életének első hat hónapjában, mikor még a babát kizárólagosan szoptatjuk, minden rendkívül egyszerű. A baba cicit kér: kap és hamarosan elégedett szuszogás hallatszik. Mikor azonban eléri a bűvös fél éves kort, hirtelen szembesülünk a hozzátáplálás kérdésével. Mit adjuk? Mikor? Mennyit? Rengeteg információ, tanács, lehetőleg mind ellentmondó... És a babák egy része el sem fogadja, bármivel kínálják is.

 

A baba ízérzékelése már az édesanyja méhében működni kezd: ezáltal a baba pontosan ismeri azoknak az ételeknek az ízét, amiket az édesanya a várandóssága alatt fogyasztott. A szülés után a szoptatás során tovább ismerkedik a baba az ízekkel, édesanyja teje ugyanis tartalmazza azon ételek ízanyagait is, melyeket elfogyasztott. Mikor hat hónapos kor körül a magzati korból hozott vasraktárak kiürülnek, a legtöbb baba éretté válik az anyatej mellett a hozzátáplálás megkezdésére. Ennek a következő jelei vannak: eltűnik a baba nyelvkilökő reflexe - nem tol ki mindent automatikusan a szájából, képes ülni, ujjaival felcsippenteni apró dolgokat és azokat a szájukhoz vinni, és lassan megjelenhetnek az első fogacskák.

A szilárd ételt szoptatás után kínáljuk kiegészítésként. Igény szerint szoptatott babák esetén ez az időpont ugyan elég nehezen meghatározható, így sokak számára az a megoldás válik be, hogy a családi étkezésekhez kapcsolódva kínálják meg a babát az első falatokkal. A szoptatások száma ideális esetben nem csökken, egy éves korukban a babák fő tápláléka (a bevitt táplálék két harmada) még mindig az anyatej.


cekla
A BLW (Baby Lead Weaning) módszer lényege, hogy nem pépesített ételekkel kezdjük meg a hozzátáplálást, hanem szilárd, megfogható és megcsócsálható ételdarabkákkal, így a baba maga szabályozhatja, miből mennyit szeretne enni. A módszer hatalmas előnye, h ogy így a hozzátáplálás valóban az anyatej kiegészítője, nem pedig kiváltója lesz az első időkben, így a baba átállása az anyatejről a családi ételekre fokozatosabb lesz.

A BLW módszert azonban nem minden baba szereti, éppen úgy, mint ahogy más gyermekek a pépesített eledelt utasítják el. Érdemes kísérletezni, hogy saját kisbabánk mit szeret. Nagyon fontos biztonsági szabály viszont itt is betartandó: nem szabad a babát egyedül hagyni kóstolgatás közben.

A hozzátáplálás során az, hogy mit és milyen sorrendben adunk a babának, erősen kultúra függő. Amit érdemes figyelembe venni, hogy egyszerre csak egyféle újdonságot adjunk a babának, figyeljük, hogyan reagál rá és erős allergénekkel, ha a családba nem fordul elő allergia, várjuk meg az egy éves kort, ha pedig vannak allergiás megbetegedések a családben, még tovább is érdemes várnunk vele. Ilyenek a tej és tejtermékek, a tojás, a halak és tengeri élőlények húsa. Olajos magvakkal, földimogyoróval érdemes megvárni legalább a két éves kort.

 

 

Share