BikeWithBaby - ketten, két keréken

 

bwb2
A sportág 2013 január 10-én debütált az Óbuda Gildában. Ez egy olyan, Magyarországon egyedülálló mozgásforma kisbabás, kisgyermekes és várandós anyukák számára, ahol az anya egy indoor kerékpáron teker, miközben a babája biztonságban nézelődhet vagy alhat a hátán.

A módszer nem titkoltan a spinning(R) elemeire épít - hiszen spinning(R) instruktor találta ki -, de nem azonos azzal! A két elnevezést jogvédelmi okokból sem keverhetjük, ill. a BikeWithBaby mozgáselemei a "batyunknak" köszönhetően megváltozott súlypont függvényében is módosultak. Az egészet pedig az teszi speciálissá, hogy nem egy, hanem két ember igényeire, sőt mi több, szimbiózisára kell figyelnünk edzés közben!

A BikeWithBaby órákon két szakember segíti a sportolni vágyó édesanyákat: a BWB instruktor és egy hordozási tanácsadó. Az edzések kezdetekor a tanácsadó segíti a hordozási tapasztalattal nem rendelkezőket a hordozó biztonságos felkötésében, beállításában és az edzés során bármikor az anyák és babáik rendelkezésére áll, hogy segítse őket a babák hátról való fel- illetve lesegítésében, az elalvó baba megfelelő támaszának biztosításában. Az edzésmódszer ötletgazdája, Bálint Katica első oktatója és összefogója maga is gyakorló édesanya, kerékpár edző, spinning(R) instruktor, szülésznő hallgató.


Én magam 2014  nyara óta vagyok a BWB tanácsadói csapatának tagja.bwb3


A tavalyi évben magam is kipróbáltam ezt a mozgásformát és a következőket tapasztaltam (vigyázat, szubjektív dolgok következnek):
1. Minden, amit az indoor kerékpározásról korábban tudni véltem, hamis. Nem unalmas. Nem monoton.  (igen, szégyen, vagy nem szégyen, az ilyen edzéseket kicsit tekerek-de-nem-jutok-sehova jeligére laza lenézéssel kezeltem, mi az, hogy semmi funkciója nincs a biciklizésnek? Ha én bringára pattanok, minimum kirándulni akarok ugye, ha nincs elsuhanó táj és dudáló autók, vagy felrebbenő mókusok, akkor az biztos rettenetesen unalmas és értelmetlen. Tévedtem. )

2. Az edzés felépítése révén remek lehetőség elkezdeni a mozgást akár teljesen edzetlenül, akár jó fizikai kondícióban, mert mindenkinek van lehetősége a saját erőnlétének megfelelően, a pulzuskontroll révén az ideális terhelési szintet beállítani.

3. A babák nagyon hamar elalszanak a ringatózó mozgás révén, így ha ezdésre jössz, akkor aznap egyszer szinte biztos fog aludni a csemete

4. Annak dacára, hogy már több hónapja tornáztam otthon, meglehetősen hamar a zsírégető tartományba repült a pulzusom, és az edzés végére jólesően remegett a lábam is :)

 

A kerékpározás rengeteg pozitív hatása mellett (keringés, állóképesség fejlesztés, erőfejlesztés, anyagcsere fokozása, kikapcsolódás, mentális felfrissülés, közösségben való sportolás)a baba és édesanyjának kapcsolata is mélyül. Az edzések során a baba igényei is kielégülnek, hiszen édesanyjával egységben, kényelmes, biztonságos pozícióban ringatózhat, jelzése esetén pedig pillanatok alatt lekerülhet a édesanyja hátáról. Fontos azonban tudnunk, hogy ez a mozgásforma a gerincet tartó, azaz a has és a mélyhát, felszínes hát izmait nem erősíti, így a gerinc védelmére, hát és derék erősítésére és a szülés utáni regenerációhoz a BikeWithBaby mellé még más mozgásformákat is érdemes rendszeresíteni.

 

Összegezve ez egy olyan edzés, amit a biciklizni szerető édesanyáknak nagyon nagy szeretettel ajánlok.

 

A program honlapját itt találod.
Share