Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /chroot/home/feherloc/feherlo.com/html/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 409

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /chroot/home/feherloc/feherlo.com/html/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 415
Gyakran felmerülő kérdések a dúlaságról

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /chroot/home/feherloc/feherlo.com/html/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 471

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /chroot/home/feherloc/feherlo.com/html/plugins/content/fb_tw_plus1/fb_tw_plus1.php on line 957

Gyakran felmerülő kérdések a dúlaságról

 

Azt hiszem, itt az ideje, hogy összegyűjtsem azokat a kérdéseket, és tőlem telhetően megválaszoljam őket, amik a dúlasággal kapcsolatban merülnek fel az emberekben. Szeretnék kérni mindenkit, hogy kérdezzen, legjobb tudásom szerint igyekszem felelni.

 

statue-doula

A dúlák azok az otthonszülős bábák?

Nem. Tapasz­talt szü­lést segítő sze­mélyek, aki a szülő nőnek és part­ne­ré­nek folya­ma­tos érzelmi támo­ga­tást, fizi­kai kom­for­tot, segít­sé­get és infor­má­ciót nyújt a szü­lés előtt, alatt és köz­vet­len utána, a szülés helyszínétől függetlenül.

 

Mit csinál egy dúla?

A várandósság alatt érzelmi támogatást nyújt a szülőpárnak, és információkat nyújt. A szülés során folyamatos jelenlétet biztosít, érzelmi támogatást nyújt a szülő nőnek és partnerének, segíti a kommunikációt a szülő pár és az egészségügyi szakszemélyzet között, fizikailag segíti az anyát a vajúdás során (támasztóasszony), védi az anya szülési élményeit.

 

MIt nem csinál egy dúla?
A dúla nem egészségügyi szakszemélyzet, ezért nem tesz semmi olyat, ami túllépne a kompetenciáján. Nem dönt és cselekszik a szülőpár helyett. A dúla nem befolyásol, csak információt ad.

 

Miben más egy dúla, mint egy szülésznő?

A dúla laikus segítő. Nem az egészségügyi történésekért, hanem azok megéléséért felel. Nem fog vizsgálni, nem fog gyógyszert adagolni, nem figyeli a magzatmonitort, hanem veled van. Folyamatosan támogat, megtörli a homlokod, megmasszírozza a lábad, borogatja a derekad, meghallgat... attól függően, hogy mire van szükséged. Egy szülésznő, különösen, ha éppen több kismama szülését kíséri, nem tudja ezt biztosítani neked, egy dúla pedig nem lehet a bábád, hacsak nincs olyan végzettsége. Két nagyon szép segítői feladatkör, egymás mellett, egymást segítve. 

 

A férjemet vigyem be a szülésemre, vagy fogadjak dúlát?

Vannak kórházak, ahol nyugodtan beviheted mindkettőt. Ha azonban olyan helyen szülsz, ahol maximum egy segítődet látják egyszerre szívesen, akkor is érdemes lehet dúlát fogadni, mert az apával akár felváltva támogathatnak téged. Az is lehetség, hogy a dúlát nem a szülésedhez hívod segíteni, hanem a gyerekágyas időszakra. Az a fontos, hogy egyetértés legyen köztetek, akármilyen megoldást is választotok.

 

Szülhetek-e otthon dúlával?

MIért ne? Ha legálisan otthonszülésre készülsz, semmi akadálya nincs annak, hogy egy dúlát is megkérj, hogy kísérje a szülésedet.

 

A dúla megvizsgálhat-e engem (manuálisan)?

Nem. A dúlád asszonytársi segítőd. Egy olyan tapasztalt asszony, aki tisztában van a szülés, mint életesemény jelentőségével, tiszteli és becsüli, és téged, mint laikus segítő folyamatos támogatásában részesít.

 

 

 

Share